Tara plangaciosilor

Asa as numi eu Ro. Vad in jurul meu o multime de oameni care se plang de ceva. Acum as vrea sa stiti ca nu ma refer aici la acei oameni care au o problema, isi spun problema, iar apoi cauta solutii pentru aceasta. Nu. Ma refer la acei oameni care pur si simplu se plang. Ia ganditi-va de cate ori auziti in jurul vostru: „Nu am bani”, „Nu imi place jobul”, „Soselel sunt proaste”, „Nu ma iubeste X”, „Nu gasesc Y produs in Ro”, „Avem o tara de…”, „E prea cald”, „E prea frig”, „Am un sef enervant”, „ Sotul ma inseala”, „Copilul e rebel”, „Copilul nu invata bine”, „Nu am timp”, „Nu am…” si completati voi mai departe. Sunt sigura ca mai sunt multe astfel de exemple de plangeri pe care nu le-am pomenit, dar care sunt frecvente.

Acum partea interesanta pentru mine, cand ma uit la acesti oameni, este ca nu fac nimic pentru a-si schimba starea. Raman constant in starea asta si continua sa se planga. Pozitioneaza cauzalitatea starii lor in exterior: societatea, altii, ceilalti, el, ea sunt de vina pentru ceea ce nu se intampla. Eu sunt legat de maini si de picioare.” Eu nu am „puterea” de a schimba ceva. Pot doar sa ma plang.” Despre faptul ca acesti oameni se transforma in oameni toxici am scris.

Ceea ce vreau sa punctez e faptul ca acesti oameni pe de o parte nu isi asuma responsabilitatea pentru viata lor, pentru starea in care se afla si pentru problemele lor. Sau, mai grav, nu vor si nu fac nimic pentru a schimba ceea ce se intampla.

Acum, stiu ca partea cu asumarea responsabilitatii pentru propria viata este foarte dificila. De abia am invatat ca suntem responsabili pentru job-ul nostru. Ca nu ne este garantat de altcineva. Acum suntem in proces de invatare a asumarii responsabilitatii legate de pensii, asigurari etc. Si cand spun toate astea, ma refer la marea majoritate a oamenilor a caror mentalitate inca nu e schimbata sau e in proces de… Dar sa revenim.

Vorbeam despre asumarea responsabilitatii pentru propria persoana, pentru propria viata si mai ales pentru schimbare. Si va spuneam ca asta e partea cea mai dificila. Pentru ca daca imi asum responsabilitatea si ceva nu merge bine nu am pe cine da vina. Trebuie sa imi asum si esecul. Si stiu cat de greu poate sa fie sa ma gandesc ca eu sunt responsabil/a pentru asta. Ca nu pot sa vin sa spun ca altccineva e de vina pentru ca mie nu imi merge bine sau ca eu sunt suparat/a sau orice altceva cu conotatie negativa. Ne place sa „ne batem cu pumnul in piept” cand e vorba de succes si de reusita. Dar nu avem curajul sa spunem: Ok, de data asta am gresit sau Acum nu mi-a iesit. Si apoi sa mergem mai departe. Sa o luam de la inceput.

Si tocmai pentru ca stiu, atat din experienta mea, cat si a cunoscutilor si a clientilor mei cat ai de muncit pentru a schimba atitudinea si a incepe sa iti asumi responsabilitatea pentru propria viata astazi iti propun un prim exercitiu de evaluare: te invit ca prima data cand esti suparat/a sau agitat/a sau furios/a si iti spui ca vina pentru starea ta e a celui/celei din fata ta sa te uiti putin in interiorul tau. Sa stai sa vezi ce iti spui si cum iti spui in acea situatie. Sa vezi daca nu cumva gandurile tale alimenteaza si amplifica starea ta.

Si atunci cand identifici toate astea, fa o schimbare. Fie ca alegi sa respiri mai profund sau poate citesti un banc ori asculti melodia preferata sau poate chiar te ridici de pe scaun si faci cativa pasi sau incepi sa iti spui altceva vis a vis de acea situatie/discutie. Tu alegi ce sa faci. Dar sunt tare curioasa care vor fi efectele acestei schimbari.

Eu stiu ca, atunci cand am inceput sa accept ca sunt responsabila pentru mine si pentru cum ma simt sau ce mi se intampla si am inceput sa imi asum starile am reusit sa fac schimbari. Si sunt sigura ca si tu poti.