Pentru suflet si pentru minte – Povesti Nemuritoare

Si sigur pentru copilul din tine. Asa as putea sa caracterizez pe scurt proiectul de care vreau sa va vorbesc.

Va amintiti povestile copilariei? Acele povesti pe care le auzeati cand erati mai mici sau mai mari sau pe care le-ati citit chiar voi?

Eu imi amintesc de iernile cu zapada foarte mare si zile friguroase. Imi amintesc de caldura sobei dupa o zi de sanius. Ma urcam deasupra cuptorului sa ma incalzesc cu o carte in mana si citeam. Si imi amintesc cum eram purtata in alte lumi. Fascinante, pline de aventuri, pline de intamplari si de personaje unele posibile si reale altele fantastice sau doar imaginate – asa erau aceste lumi din carti si din povesti.

Cu trecerea anilor am adaugat povestilor citite romanele. Unele obligatorii – va amintiti liceul si cele multe carti care trebuiau citite? – altele care imi atrageau atentia sau imi erau recomandate de oameni in a caror parere aveam mare incredere, altele din categoria „junk” dar care erau mult prea atragatoare ca sa nu le trec in portofoliu.

Au mai trecut ceva ani si am ajuns la materialele de specialitate – au fost cativa ani in care am citit aproape exclusiv psihologie si psihoterapie.

Apoi am reinceput sa le combin si sa citesc atat specialitate, cat si romane si povesti. Dar mai mult decat orice am redescoperit povestile si legatura lor cu viata noastra. Am descoperit modalitatea in care ele ne influenteaza. Am descoperit metaforele profunde care se ascund in povesti – de la cele mai simple la cele mai complexe povesti – toate ascund metafore prin care putem vedea viata in general si modul in care o traim noi in particular.

Si totusi, de ce scriu randurile astea? Pentru ca de ceva vreme – cateva saptamani sa tot fie – un proiect senzational mi-a atras atentia si m-a readus in lumea unor povesti oarecum pierdute in cotloanele amintirilor. Proiectul se numeste Povesti Nemuritoare. E un site care functioneaza pe baza de inscriere. Iti lasi adresa de mail si primesti in fiecare zi o poveste. O poti descarca sau o poti citi on-line. Mai mult decat atat – proiectul este gratuit. Adica nu te costa nimic sa primesti sau sa te bucuri de aceste povesti.

Eh bine, te costa cateva minute din timpul tau – minute care pot sa iti aduca bucuria sufletului si a mintii. Minute care pot retrezi si/sau hrani copilul din tine. Acel copil pe care daca il pierdem imbatranim.

M-as bucura sa stiu ca fiecare dintre voi faceti ceva in ficare zi pentru a mentine viu si alert acest copil interior care ne da bucuria vietii, tinerete si frumusete prin joc, veselie, povesti nemuritoare sau orice alta modalitate pe care voi ati descoperit-o ca fiind functionala.

Apropo, cum mentii copilul viu si activ?