Oameni toxici

Sunt acei oameni pe care in mod sigur ii intalnim, daca nu zilnic, frecvent in viata noastra. Cum ii recunoastem? Sunt oameni negativisti, oameni care se plang constant de viata, de problemele lor, de nereusite sau de ceea ce „patesc” din cauza celorlalti. Sunt oameni care dau vina pe oricine altcinvea pentru ceea ce se intampla rau in viata lor.

Ii ascultam spunand iarasi si iarasi aceleasi povesti. Acelasi scenariu se desfasoara in viata lor si par lipsiti de putere, neajutorati, chiar victime ale unei intregi lumi care ii oropseste si comploteaza pentru a le face viata amara. Vin si ne spun aceste povesti fara un scop anume. Daca le spui ce ar putea sa faca iti spun ca nu ii intelegi, ca te iei de ei sau chiar ca te crezi mai bun, mai destept. Daca incerci sa ii ajuti iti spun ca nu au nevoie de ajutor, ca nu au nevoie de mila. Nu fac nimic altceva decat sa se planga fara un scop precis.

Dar toata povestea asta devine interesanta sau, mai bine zis, agasanta in momentul in care acesti oameni ne „intoxica”. Cand negativitatea si constanta lor dispozitie proasta ajung sa ne schimbe si noua dispozitia. Devine si mai suparatoare cand avem zile proaste, cand ajungem sa ii ascultam si, poate, in momentele in care am avea nevoie de incurajari sau ganduri pozitive. Toata proasta lor dispozitie si negativitate ajung sa ne faca si mai mult rau. Sa ne faca sa ne simtim mai prost dispusi, mai lipsiti de energie si vitalitate.

Intrebarea e ii recunoastem? Ne dam seama ca ei contribuie la starea noastra? Ca, uneori, amplifica trairile negative sau dispozitia proasta? Si, mai mult decat atat, odata ce realizam influenta lor ce facem? Ne distantam de acesti oameni? Ii lasam in continuare sa faca parte din viata noastra? Le spunem sa inceteze sau ca ne fac rau?

Probabil a face curatenie in viata noastra si a lua distanta fata de acest tip de oameni ar fi cel mai bun lucru pe care l-am putea face. Cel mai sanatos si mai simplu. Dar, oameni fiind, de cele mai multe ori alegem sa ne complicam viata in loc sa o simplificam. Si continuam sa lasam ca acesti oameni „toxici” sa faca parte din viata noastra.