Cuplu, sex, posibilitati…

1. Cat de dificil poate fi pentru un cuplu sa functioneze fara componenta sexuala? Varsta are si ea un cuvant de spus aici?

Adaptabilitatea unui cuplu la lipsa componentei sexuale cred ca variaza in functie de factorii care au dus la aparitia acestei situatii. O cazua medicala, de exemplu, este mai usor de acceptat decat un factor psihologic care de multe ori este „ne-vazut”. O data instalata o problema in viata sexuala a unui cuplu mentinerea unei relatii echilibrate depinde de ambii parteneri. In aceste conditii comunicarea este foarte importanta. La fel sentimentele unuia fata de celalal, dar cred ca si o structura adaptabila de personalitate poate duce la o modalitate mai relaxata de a aborda situatia data.

Cat despre varsta, da, poate fi un factor de influenta. Mai ales daca afecteaza functional in vreo forma sau alta pe vreunul dintre parteneri. Pe de alta parte si presiunea sociala are un efect importanta. Deoarece, daca apare o astfel de problema la un cuplu tanar este mai greu de acceptat si de gestionat fiind setati sa credem ca o astfel de problema poate aparea la cei in varsta sau la un cuplu care nu mai are viitor.
2. Care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca un cuplu sa reziste fara sex?

In primul rand cred ca e nevoie ca relatia sa fie echilibrata. La fel si partenerii. Apoi asa cum spuneam si mai sus, comunicarea este foarte importanta. Sa poate discuta despre acest aspect, despre cauze si solutii si sa se evite acumularea frustrarilor. Asta daca e sa vorbim de sanatate. Deoarece exista si situatii unde partenerii se adapteaza la o astfel de situatie destul de repede si usor din cauza unor probleme de fond, mai adanci si mai serioase care in acest mod sunt mascate si ofera o scuza functionala buna.


3. Exista dragoste fara sex intr-un cuplu? Cat de normal este acest lucru?

Da, cred ca exista. Sexualitatea este doar o componenta a unei relatii. in mod firesc ea vine sa completeze sentimentele, atractia si ajuta la construirea intimitatii pe de o parte. Alte componente importante sunt respectul, admiratia, interesele si valorile comune. Si probabil altele care dau unicitate fiecarei relatii in parte. Cat despre a fi normal, e discutabil. Normalitatea se defineste prin ceva acceptat de majoritate. Ori in sensul acesta poate ca nu e normal in cultura noastra. Dar e posibil sa gasim culturi unde sa fie normal. Sau poate la fel de bine sa fie normal pentru cei 2 parteneri ceea ce e cel mai important pana la urma.
4. Ce se intampla cand absenta vietii sexuale devine de nesuportat pentru unul dintre parteneri?

De cele mai multe ori aceasta lipsa va fi compensata intr-un fel sau altul. Femeile pot sa compenseze prin shopping, vizite frecvente la saloanele de cosmetica si ingrijire personala, barbatii prin sport, „iesiri cu baietii” etc. Si bineinteles pot fi si solutii extreme valabile pentru oricare dintre parteneri: isi gasesc alti parteneri sexuali (ceea ce poate sau nu duce la ruperea relatiei), alcool, etc.
5. Ce trebuie sa se intample pentru ca absenta sexului intr-un cuplu sa duca la destramarea lui?

Cum spuneam si mai sus, momentul in care unul dintre parteneri ajunge la concluzia ca nu ii mai este ok in relatie. Ca vrea sau merita mai mult. Si mai mult ca sigur se ajunge la destramare si din lipsa de comunicare. Stau sa ma gandesc ca am vazut cazuri de cupluri care ar fi putut depasi situatia data daca ar fi vorbit. Dar subiectul era fie jenant, fie provoca teama, furie, tristete sau chiar il face sa se simta nedorit pe cel care primeste refuzul.
6. In cazul in care partenerii supravietuiesc fara sex, mai poate fi vorba, de fapt, de un cuplu? Sau mai degraba de o relatie ca intre un frate si o sora?

Vorbim in continuare despre cuplu chiar si in absenta componentei sexuale tocmai datorita factorilor multipli care duc pana la urma la formarea cuplului. Cat despre rezistenta si stabilitatea in timp a unui astfel de cuplu cred ca putem discuta doar luand fiecare caz in parte si uitandu-ne la ceea ce ii uneste si ceea ce i-a determinat de la inceput sa fie impreuna.

 

Material scris pentru Marie Claire